NÉPSZERŰ A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS NYÍREGYHÁZÁN IS
2019. 01. 15.

NŐTT A FOGYASZTÓK SZÁMA A FEJLESZTETT RENDSZERBEN

Január elejére megérkezett az igazi tél, a napi átlaghőmérséklet -1 Celsius fokra csökkent, így az elmúlt napokban megnőtt a távhőfogyasztás. A Nyírtávhő Kft. rendszere a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően hiba nélkül üzemel, minden fogyasztói igényt ki tudnak elégíteni.

Az elmúlt években országosan nőtt a távhőfelhasználók száma. A távhő a magyar családok, közintézmények, illetve egyes gazdasági szereplők biztonságos és környezetkímélő, fűtés- és melegvíz-ellátását meghatározó energiaforrása. A távhővel ellátott települések száma megközelíti a százat, az érintett háztartásoké pedig meghaladja a hatszázötvenezret. A felhasználók számának növekedése mellett, a piacbővülésnek és a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően egyre több a felhasználói hőközpont is. A távhőtermelők által felhasznált energiahordozók vizsgálata azt mutatja, hogy bár még mindig a földgáz felhasználása a legjellemzőbb, a napenergia termikus hasznosítása mellett a geotermikus energia is egyre növekvő szerepet tölt be. Utóbbi felhasználása két év alatt 60 százalékot emelkedett.

EGYRE TÖBBEN TÁVHŐSÖK

Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a nyíregyházi szolgáltató földgáz felhasználásával kapja az energiát, 16 ezer lakossági és közel ezer közületi fogyasztójuk van. A társaság stratégiai célja az energiahatékonyság javítása, amit a rendszer korszerűsítésével és a távhőfogyasztók számának bővítésével érhetnek el. Az önkormányzat, mint tulajdonos, folyamatosan támogatja a Nyírtávhő Kft. fejlesztéseit. Sok sikeres pályázat segített ebben, például korábban 8,3 kilométer vezetéket kellett kicserélni, mert olyan rossz állapotban voltak, de bővítés is történt. Az elmúlt évben a Szegfű utcai vezeték földbe helyezésével lényegesen csökkent a hálózati hőveszteség, emellett 2016-tól a belvárosban öt nagy közületi fogyasztót kapcsoltak a rendszerre. Ez folytatódik az idén, az új városi uszoda is távhőt használ majd, közel 2 megawatt hőenergiával.

FELKÉSZÜLTEK A HIDEGRE

Az ügyvezető a január elejei hideg időjárás kapcsán elmondta, a tervezett 2 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet -1 lett, persze ez a Nyírtávhő Kft.-nek nem jelent problémát, hiszen a rendszert ennél jóval hidegebbre méretezték. A fogyasztás természetesen megnőtt, a hálózat hiba nélkül üzemel, minden fogyasztói igényt ki tudnak elégíteni.

ÉPÜLETENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS

 

 

 

 

Lezárult múlt év végén Az épületenergetikai korszerűsítés a Nyírtávhő Kft.-nél című projekt. A távhőszolgáltató irodaépülete és két telephelye újult meg 80 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból. Az épületek hőigénye kevesebb, mint harmadára csökkent, a villamos energia egy részét - 10 százalékát - napelemek biztosítják, az üvegházhatású gázkibocsátás éves szinten több mint 80 tonnával csökkent, így az energetikai besorolásuk minősítése is javult.  A projekt a Nyírtávhő Kft. három Az épületek hőigénye kevesebb, mint harmadára csökkent, a villamos energia egy részét – 10 százalékát – napelemek biztosítják, az üvegházhatású gázkibocsátás éves szinten több mint 80 tonnával csökkent, így az energetikai besorolásuk minősítése is javult.  A projekt a Nyírtávhő Kft. három Család u. 19/A – Korszerűsítés előtt és után... frekventált helyen lévő, a működés szempontjából kiemelt fontosságú, az alkalmazotti létszám 90 százaléka feletti hányadának munkahelyét biztosító épületeinek – a központi irodaépület, a Család utcai műszaki, valamint az örökösföldi telephely – energetikai korszerűsítését célozta. A fejlesztést az épületek energetikai, műszaki és esztétikai elavultsága is indokolta, de fontos volt a példamutatás az energiatudatosság területén, illetve a városkép javítása is. Joó László ügyvezető elmondta, az örökösföldi hőközpontba érkezik a 400-as távvezeték, itt fogadják a hőt, de a közelben van a másik hőforrás, a gázmotor is. Itt 1800 lakásnak és 400 közületnek készítik a meleg vizét és más hőenergia-ellátását. A hőközpont a ’80-as évek elején épült, tehát időszerű volt egy korszerűsítés.

(Szerző: Szoboszlai Tibor, Forrás: Nyíregyházi Napló)



Közadatkereső
TUV
TAM
AAA
Napelem
Ajánlott Cég
© 2018 nyirtavho.hu | adatkezelési tájékoztató
Vissza