Cégünkről Távhőszolgáltatás Díjszabások Üzemeltetési
információk
Kapcsolat

Fűtési költségmegosztásról

A fűtési költségmegosztás értelmezésének megkönnyítése céljából az alábbiakban röviden összefoglaljuk az alkalmazásuk nyíregyházi történetét:
Nyíregyházán – az országban legelsők között – 1997-től kezdődően történik a fűtési hőfelhasználások elszámolása fűtési költségmegosztók figyelembe vételével.
Ebben az időszakban még párologtatós rendszerű /ampullás/ költségmegosztó készülékek szolgáltak a fűtési költségek felosztására, melyekből súlyozottan a radiátorok által leadott hőmennyiségek arányában párolgott el a speciális folyadék és jelezte így a hőfelhasználás arányait. Megjegyezzük, hogy Európában a mai napig még vannak használatban párologtatós rendszerű költségmegosztó készülékek is.
Az elektronikus /digitális/ készülékek megjelenésével Nyíregyházán – országos viszonylatban szintén az elsők között – az ampullás költségmegosztók digitális készülékekre lettek cserélve. Ezek a készülékek már sokkal pontosabb, több adat tárolására is képes készülékek voltak, melyek az elszámolások pontosságát jelentősen javították. Többek között ezeknek a készülékeknek a segítségével elért takarékosságnak köszönhetően csökkentek le jelentősen a lakások hőfelhasználásai (átlagosan 50 %-al!).
Jelenleg Nyíregyházán már a harmadik generációs fűtési költségmegosztó készülékekre történő átszerelések zajlanak, melyek leolvasása a távadós működési módnak köszönhetően nem igénylik a lakásba történő bejutást sem.

A fűtési költségmegosztás megértéséhez lényeges információ, hogy az elszámolások alapja ebben az esetben is az épület hőfelhasználását egyben mérő hiteles hőmennyiségmérő. Szigorúan csak az épület ténylegesen megmért hőfelhasználása van minden esetben maradék nélkül elszámolva, a költségfelosztások módozataival pedig a fogyasztókra jutó arányok változtathatóak a lakásonkénti tényleges felhasználásokat minél jobban tükröző elszámolások céljából.
Szintén lényeges szempont, hogy a fűtési költségek egy bizonyos hányadát (a költségmegosztásra vonatkozó jogszabály szerint legalább 30 %-át, de legfeljebb 50 %-át) a fogyasztási helyek fűtött légtérfogata alapján szükséges felosztani. A légtérfogat arányosan felosztott hányad a fűtési költségmegosztókkal nem felszerelhető, illetve nem szabályozható hőleadó felületek (csővezetékek, nem szabványos fűtő felületek) hőleadásainak az elszámolásához szükséges.
A távhőszolgáltatásra vonatkozó jogszabályok alapján a fűtési költségmegosztók szerinti elszámolás közösségi döntés alapján alkalmazható, illetve módosítható.

Ügyfélszolgálati
irodánk
Ügyfélfogadási idők
hétfő, kedd: 8-15 óra
szerda: 8-20 óra
pénztári nyitva tartás:
8-19:30 óra
csütörtök: 10-15 óra
péntek: 8-13 óra
Irodánk címe
Univerzum Üzletház
4400 Nyíregyháza,
Vay Ádám krt. 4-6. I./106.
Térkép nézet
simplepay logo nyiregyhaza.hu logo nyirhalo.hu logo