Cégünkről Távhőszolgáltatás Díjszabások Üzemeltetési
információk
Kapcsolat

Lehet-e a rezsi megtakarítás negatív összegű?

Válasz: Igen lehet, de csak abban az esetben, ha a számlán valamilyen okból díjvisszatérítés szerepel. Díjvisszatérítés esetén ugyanis a korábbi számlában már érvényesített rezsicsökkentés összegét is csökkenteni kell, melyet a vonatkozó törvény alapján a szolgáltatónak a számlán negatív előjellel kell feltüntetnie.

Részletes magyarázat: A rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló 2013. LIV. törvény 3.§, 2. pontja szerint valamennyi számlán – így az elszámoló, jóváíró és rendező számlákon is – ki kell mutatni a rezsicsökkentés hatását. A rezsicsökkentés eredményének megjelenítése egyértelmű abban az esetben, ha a számlán terhelés jelentkezik, vagyis a díjfizetőnek be kell fizetnie egy adott összeget.


Ha azonban a számlán jóváírás szerepel, vagyis a díjfizető visszakap valamekkora összeget a számlán negatív előjellel jelenik meg a számára visszajáró összeg. A rezsicsökkentésből adódó megtakarítás számítása – a törvényben foglalt kötelezettség szerint – ebben az esetben is megtörténik, de a visszajáró összegre vonatkozó megtakarítás negatív szám lesz. Tudniillik a visszatérítést tartalmazó negatív végösszegű számla esetében a rezsicsökkentés összege is negatív előjelű számként jelenik meg, hiszen itt visszatérítésről van szó és nem pedig befizetési kötelezettségről.


Miből származhat visszatérítés?


Válasz: Például a költségosztók alapján történő utólagos elszámolásból, egyenletes díjfizetés éves elszámolásából, ingatlan adás-vétel során, illetve a hőfogyasztás korrekciója esetén történő számlarendezésből, stb.

Kizárólag a rendező, jóváíró elszámoló számlában érvényesített rezsicsökkentés vehet fel negatív értéket, a kumulált (év elejétől számított és összesített) rezsicsökkentés azonban minden esetben pozitív összeg lesz.

2013. július hónaptól kezdődően a távhőszolgáltatási számla tartalmazza majd a rezsicsökkentés aktuális havi számlában érvényesített, valamint a 2013. január 1-jétől halmozódó összegét.

Ügyfélszolgálati
irodánk
Ügyfélfogadási idők
hétfő, kedd: 8-15 óra
szerda: 8-20 óra
pénztári nyitva tartás:
8-19:30 óra
csütörtök: 10-15 óra
péntek: 8-13 óra
Irodánk címe
Univerzum Üzletház
4400 Nyíregyháza,
Vay Ádám krt. 4-6. I./106.
Térkép nézet
simplepay logo nyiregyhaza.hu logo nyirhalo.hu logo